Wie ben ik?

Praatkaarten uit een coachingsessie

Het begin van mijn verhaal als coach…

15 jaar geleden: ik was recruiter en interviewde een kandidate voor een administratieve job.

Ik realiseerde me al snel dat er meer aan de hand was. Ze was ontslagen bij haar vorige werkgever en was daardoor aan zichzelf beginnen twijfelen. Ze zat ineengedoken voor mij, een trieste trek rond haar mond. Toen ik doorvroeg, bleek dat haar baas zich bij haar had verontschuldigd voor de omstandigheden waarin ze moest werken. Hij schaamde zich bovendien dat hij haar ‘moest’ ontslaan.

“Dus je baas heeft je gezegd dat het ontslag niet aan jou lag, toch? Dat het de omstandigheden waren?”, zei ik.

Toen zag ik de vrouw voor mijn ogen veranderen. Ze rechtte plots haar rug, kreeg een heldere blik in haar ogen en bevestigde:

“Dat klopt. Inderdaad!”    

Ik herinner me dat moment nog heel goed. Hoe mijn eenvoudige vraag een nieuwe kracht in haar losmaakte. Ze zag een nieuw perspectief, ontdekte een nieuw verhaal. Daardoor voelde ze zich sterker. Ze stond er weer...

De kracht van vragen stellen en nieuwe perspectieven bieden, bleef mij sindsdien bij. Ik had iemand, onbedoeld, gecoacht. En ik wilde dat gewoon meer doen…            

Liesbeth Schaffler, coach en oprichter van many stories coaching

Intussen…

ben ik al lang geen recruiter meer. Ik ging verder in HR en Learning en Development. Ik specialiseerde me in coachen, door het postgraduaat Inspirerend Coachen te halen aan de Arteveldehogeschool.

Ik leerde talentgesprekken voeren volgens de methode van Luk Dewulf, experimenteerde met provocatief coachen en ik blijf nog steeds lezen en me bijscholen in alles wat met coachen te maken heeft.

Ondertussen voerde ik al heel wat coachgesprekken in verschillende contexten en in 2019 richtte ik mijn eigen praktijk op.

Logo van many stories coaching

Sinds 2019: many stories coaching

In 2019 richtte ik mijn eigen praktijk op. Ik koos voor de naam many stories coaching.

  • many stories - omdat coaching start met jouw verhalen. Sommige mooi en inspirerend, andere lastig en complex. Hoe jij dat verhaal vertelt, welke woorden, welke beelden je erbij gebruikt, dat zet mij op weg om je te begrijpen en te begeleiden bij je vraagstuk.      

  • many stories - meervoud, omdat iedereen meerdere verhalen heeft. Maar ook omdat je verschillende verhalen kan vertellen over dezelfde gebeurtenis, hetzelfde onderwerp, en daarin zit soms het begin van de oplossing.  Heb je nood aan een nieuw verhaal, een frisse wending, een andere betekenis of aan een ander einde? 

  • many stories - want we zoeken samen naar die verhalen die je ogen doen glinsteren, die je rechtop doen zitten of die een diepe emotie raken. Daar zit de kracht die jij nodig hebt om jezelf verder te helpen.

  • many stories - in het Engels. Simpelweg omdat ik “stories” zo’n mooi woord vind. Kort maar krachtig. Met sierlijke -s’en, een open -o- en een stevige -t-. 

  • many stories - omdat verhalen, fantasie en creativiteit het leven pit geven. En omdat boeken en films een grote rol spelen in mijn leven.

Talentkaarten om je talenten te ontdekken bij many stories coaching

En als ik jou coach…

zet ik volgende talenten* in:

  • sterktearchitect - ik geloof in je vermogen om je eigen situatie aan te pakken. Iedereen is zijn eigen expert. Mijn rol als coach is om die kennis naar boven te halen.

  • buikdenker – Ik leer je eerst wat beter kennen en vertrouw dan op mijn intuïtie en ervaring om vragen te bedenken en creatieve oefeningen te kiezen die passen bij jou en je situatie. 

  • vertrouweling – Ik ga er alles aan doen zodat je je op je gemak voelt, dat je de tijd neemt die jij nodig hebt om goeie antwoorden te vinden op jouw vragen. 

  • positivo - Ik zoek ook naar lichtheid in gesprekken. Het hoeft niet allemaal zwaar en serieus te zijn. Ik gebruik dan mijn fantasie om het gesprek een verrassende wending te geven en zo je hersenen even op vakantie te sturen. Plezier kan heel efficiënt zijn!

  • kennisspons – ik hou van nieuwe informatie en ben heel weetgierig. Dat betekent dat welk verhaal je ook vertelt, het altijd op mijn volledige aandacht kan rekenen. Én dat ik blijf bijlezen en -leren om mijn coachingsvaardigheden up-to-date te houden.

(*) volgens de talentenbenadering van Luk Dewulf